Curs: “Convenció de Nova York. Canvi de paradigma. Atenció basada en drets”

El passat 25 de gener va tenir lloc el curs “Convenció de Nova York. Canvi de paradigma. Atenció basada en drets”, organitzat per la Comissió Consultiva d’Ètica de BCN Salut Mental, que està integrada per professionals de diferents disciplines de les diverses institucions que formen part de BCN Salut Mental.

Per part del Grup CHM Salut Mental van participar la Dra. Mercè Teixidó, psiquiatra i Cap d’Àrea de Salut Mental de les Corts i Sarrià Sant Gervasi de l’Associació Centre d’Higiene Mental Les Corts i coordinadora de la Comissió, i la Dra. Pilar Lunaro, psiquiatra del CSMA Les Corts i membre també de l’esmentada Comissió.

El curs va tenir lloc a la seu de BCN Salut Mental, a les instal·lacions de l’Hospital de Dia de CPB de Mare de Déu del Coll, amb la participació de tots els membres de la Comissió i comptant amb 29 persones assistents al curs, totes elles vinculades a les diferents entitats de BCN Salut Mental i amb diversos perfils professionals: treballadors i educadors socials, psicòlegs, psiquiatres i infermers.

El contingut del curs va ser teòrico-pràctic, adreçat a sensibilitzar els professionals sobre els drets de les persones amb discapacitat, recollits a la Convenció de Nova York de l’Assemblea General de les Nacions Unides de desembre de 2006. Des del marc de referència dels principis de la bioètica i dels articles de la convenció, l’objectiu va ser l’aplicació de la mirada ètica i dels drets humans a la valoració i l’atenció de les persones i col·lectius amb els quals treballen els professionals de BCN Salut Mental.

El format va ser interactiu i participatiu. La primera part va consistir a una introducció teòrica sobre la presa en consideració dels principis de la bioètica a la pràctica professional i sobre els principis més rellevants de la convenció de Nova York sobre els drets de les persones amb discapacitat. La segona part va ser l’exposició, reflexió i debat sobre diversos casos pràctics emfatitzant l’enfocament ètic i des de la mirada dels drets humans.

Algunes de les propostes en finalitzar el curs van ser organitzar futures jornades per a aprofundir sobre els aspectes bioètics a la pràctica diària i la importància de posar el focus sobre els drets i deures dels pacients, introduint el treball sobre la Planificació de Decisions Anticipades com a una possible futura jornada de formació i reflexió.

2019-03-02T14:30:38+00:00