Xerrada: ‘Addiccions: Causa o efecte d’una mala salut mental?’

El passat 17 de gener professionals del CSMA-LC i del CAS Les Corts de l’Àrea de Salut Mental de Les Corts i Sarrià-Sant Gervasi del Grup CHM Salut Mental van participar a la xerrada informativa ADICCIONS: CAUSA O EFECTE D’UNA MALA SALUT MENTAL? organitzada pel Consell de Participació de BCN Salut Mental, en el que hi participa la nostra entitat i des del qual s’organitzen xerrades informatives adreçades a usuaris/es, familiars i professionals de la salut mental i d’altres persones interessades.

L’acte es va celebrar a la Casa del Mar amb un aforament d’aproximadament 90 persones. Per part de la nostra entitat es va comptar amb la participació del Dr. Abderramán Esojo, psiquiatra del CSMA Les Corts, i de la Sra. Íngrid Esteve, treballadora social del CAS Les Corts juntament amb el Sr. Toni Calero, educador del Servei de Joves de Tres Turons. Tots tres van aprofundir sobre la Patologia Dual des d’una visió clínica i social.

Foto durant la intervenció del Dr. Esojo

Foto durant la intervenció del Dr. Esojo

Durant la xerrada es va tractar el concepte de Patologia Dual i els recursos sanitaris disponibles per atendre al pacient dual. Des de les aportacions de les famílies, van expressar les seves preocupacions davant la doble problemàtica.

Com a reptes de futur, tots els participants van reivindicar l’atenció sanitària del pacient dual en un únic model assistencial multidisciplinar que integri i coordini la xarxa de salut mental i la xarxa d’adicions, de forma conjunta i simultània i a llarg termini. Evitant així els pacients “de porta giratòria”. No hem d’oblidar que les adicions estan incloses com a problemes mentals en els sistemes de classificació de les malalties (CIE, DSM).

També la necessitat que l’equip terapèutic, que atén al pacient dual, estigui especialitzat per assegurar l’eficàcia del tractament. Per tant, és fonamental incorporar la formació en patologia dual als professionals sanitaris. A més de fomentar la recuperació de la qualitat de vida d’aquests pacients, potenciant la xarxa de suport (família o recursos), tenint en compte els factors de protecció i de risc de cadascú. Així com també, la necessitat d’un abordatge integral des d’un model biopsicosocial, adaptant-nos a les necessitats de cada pacient.

2019-02-10T17:59:28+00:00