Els dies 6 i 7 d’octubre es va celebrar el VI Congrés Català d’Infermeria en Salut Mental a Tortosa, que va ser organitzat per l’Associació Catalana d’Infermeria en Salut Mental (ASCISAM) sota el lema “un nou escenari” i on van assistir més de 250 infermers/es de tota Catalunya.
Diversos/es professionals de l’Associació Centre d’Higiene Mental Les Corts del Grup CHM Salut Mental han participat al congrés amb les següents intervencions:
1. Presentació oral sobre “Avaluació de la consulta oberta infermera del programa d’alfabetització en salut mental Espaijove.net als centres educatius de Barcelona” a càrrec de Núria Martínez, Diplomada en infermeria del CSMIJ de Les Corts, amb la participació en l’elaboració del material per part de Jenifer Martín i Albert Sala, del CSMIJ de Les Corts i Sarrià-Sant Gervasi, i Rocío Casañas, del Departament de Recerca, de l’Associació Centre d’Higiene Mental Les Corts del Grup CHM Salut Mental (presentació disponible al següent enllaç: aquí).
Aquest ha estat un estudi descriptiu transversal realitzat per l’equip amb l’objectiu d’analitzar l’evolució de la consulta oberta presencial als centres educatius, després de la realització dels tallers d’alfabetització en salut mental, durant els 10 anys de funcionament del programa (curs escolar 2012/2013 al 2021/2022).
Els resultats mostren una tendència a l’alça del nombre de consultes en els darrers anys. En concret, el darrer curs, 2021-2022, es van arribar a realitzar prop de 100 consultes. S’ha observat un increment significatiu del nombre de consultes pels joves i adolescents per un problema de salut mental, sent la consulta més prevalent el malestar psicològic en noies de 3r d’ESO, després de realitzar el taller d’ansietat, depressió i autolesió. Les dades justificarien la importància de l’atenció immediata i anònima al centre educatiu per part d’una infermera de salut mental externa al centre.
Mitjançant els tallers d’alfabetització en salut mental, s’afavoreix el vincle entre el professional de la salut mental i els adolescents, de forma que es facilita la cerca d’ajuda i l’orientació als recursos comunitaris i especialitzats per un agent de salut expert que coneix els serveis i dispositius del territori on treballa. El re-disseny del programa pel proper curs, amb un canvi de format dels tallers per tal de fer-lo més preventiu i participatiu i amb un augment de la durada de les sessions, podria augmentar el vincle amb els adolescents i afavorir la consulta per part dels adolescents.
2. Presentació del pòster sobre “Intervenció infermera a la família d’un nen amb diagnòstic de TEA davant un viatge en vol de llarga durada” que va ser exposat per Jenifer Martín, Diplomada en infermeria del CSMIJ de Sarrià-Sant Gervasi, amb la participació en l’elaboració del material per part d’Albert Sala i Núria Martínez del CSMIJ de Les Corts i Sarrià-Sant Gervasi, i Rocío Casañas, del Departament de Recerca, de l’Associació Centre d’Higiene. Mental Les Corts del Grup CHM Salut Mental (pòster disponible al següent enllaç: aquí).
En aquest pòster s’exposava el cas d’una família amb un nen de 6 anys amb un recent diagnòstic de Trastorn de l’espectre autista de baix funcionament i les necessitats personals de la mare per poder gestionar qualsevol contratemps que es pogués produir durant un vol de llarga durada a Cuba, que a més, era el primer vol per al nen.
Mitjançant un treball individualitzat i adaptat es donen eines a la família per gestionar tant a nivell personal (ansietats, pors, estrès, preses…) com amb el nen (material per reduir l’estimulació sensorial, joguines, àpats, activitats…). Finalment, recull l’èxit de les sessions i la seguretat en el maneig de la mare, gràcies a la intervenció especialitzada de la infermeria.
3. Presentació del pòster sobre “Grup terapèutic de gestió de l’autoestima ajudat de la pràctica de ioga” que va ser exposat per Albert Sala, Diplomat en infermeria del CSMIJ de Sarrià-Sant Gervasi, amb la participació en l’elaboració del material per part de Jenifer Martín, Núria Martínez i Jaume Romero del CSMIJ de Les Corts i Sarrià-Sant Gervasi, i Rocío Casañas, del Departament de Recerca, de l’Associació Centre d’Higiene Mental Les Corts del Grup CHM Salut Mental (pòster disponible al següent enllaç: aquí).
En aquest pòster es recollien les dades obtingudes en finalitzar el grup terapèutic de Gestió de l’autoestima i l’ansietat on l’objectiu general va ser: avaluar l’eficàcia i la satisfacció d’una intervenció grupal psicoeducativa amb joves amb un diagnòstic de TCA ateses en el centre de salut mental infanto juvenil comunitari, i els objectius específics eren: oferir eines, tècniques i estratègies que facilitin la gestió de les emocions en situacions quotidianes, avaluar l’adherència a la intervenció i valorar la satisfacció de les joves en relació amb el grup.
Els resultats objectivats van ser molt positius, varen participar 8 noies amb una mitja d’edat de 15,71 anys. La mitjana de sessions assistides es 2,85. La valoració mitjançant el qüestionari final de les usuàries, s’ha reflectit amb qualificacions molt satisfactòries, tant pel que fa al contingut com la metodologia del taller. Han destacat la manca de participació de les mateixes participants i també la brevetat del taller. Valoren positivament l’espai de confidencialitat per poder expressar-se. D’aquí la importància del rol infermer en la realització de teràpies grupals i visites individualitzades, on treballar diferents necessitats amb estratègies totalment complementàries, en equips multidisciplinaris, cuidant al usuari/ària i a la seva família des d’una visió integral i holística.