Publicacions del Departament de Recerca

“EFFECTIVENESS OF MENTAL HEALTH LITERACY PROGRAMS IN PRIMARY AND SECONDARY SCHOOLS: A SYSTEMATIC REVIEW WITH META-ANALYSIS”

El Departament de Recerca de l’Associació Centre d’Higiene Mental Les Corts, del Grup CHM Les Corts, ha elaborat, amb la col·laboració de la Unitat docent d’Atenció Primària de Barcelona ciutat de l’Institut Català de la Salut i el programa de doctorat de Metodologia de la Recerca Biomèdica i Salut Pública de la Universitat Autònoma de Barcelona, l’article “Effectiveness of Mental Health Literacy Programs in Primary and Secondary Schools: A Systematic Review with Meta-Analysis” a la revista Children 2022, 9, 480.

· Enllaç a l’article: aquí.

Font imatge: www.canva.com

L’article realitza una revisió sistemàtica i un metaanàlisi sobre l’efectivitat de les intervencions d’alfabetització de la salut mental a les escoles, des de 2013 fins al present, sobre el coneixement de la salut mental, l’estigma i la recerca d’ajuda. Inclou 15 estudis que mostren que les intervencions d’alfabetització de la salut mental són efectives per augmentar el coneixement de la salut mental, però no per reduir l’estigma o millorar el comportament d’ajuda.

Aquest article és fruit de la tesis doctoral de l’Isaac Amado-Rodríguez, infermer Familiar i Comunitari, emmarcada en el projecte de recerca del programa d’alfabetització en salut mental Espaijove.net.

Aquest programa ha rebut finançament per part de l’Instituto de Salud Carlos III. Subprograma de proyectos de investigación en salud (AES 2015) con el código expediente PI15/01613, cofinanciado por la Unión Europea a través del Fondo Europeo de Desarrollo Regional (FEDER), i del programa d’Investigació i Realització del Doctorat a l’Atenció Primària Idiap Jordi Gol (ref.7Z20/010- 2020) per especialistes recentment graduats en infermeria familiar i comunitària 2019.


 

“THE RELATIONSHIP BETWEEN JUMPING TO CONCLUSIONS AND SOCIAL COGNITION IN FIRST-EPISODE PSYCHOSIS”

El Departament de Recerca de l’Associació Centre d’Higiene Mental Les Corts, del Grup CHM Les Corts, ha col·laborat amb l’Institut de Recerca Sant Joan de Déu i altres entitats en l’elaboració de l’article “The relationship between jumping to conclusions and social cognition in first-episode psychosis” publicat a la revista Schizophrenia – Nature i que es pot descarregar al següent enllaç: aquí.

A continuació, es presenta un breu resum de l’article:

El salt a conclusions i els dèficits en cognició social afecten la descodificació, el processament i l’ús de la informació social que poden fer les persones amb psicosi. Tanmateix, la relació entre ells no s’ha explorat profundament dins del camp de la psicosi en general i, en particular, en persones amb primers episodis de psicosis. L’objectiu de l’article és estudiar la relació entre el salt a conclusions i la cognició social dins d’aquest àmbit. Es tracta d’ un estudi transversal amb 121 persones que inclou mesures per avaluar el salt a conclusions (diferents tasques de probabilitat) i la cognició social (reconeixement emocional, estil atribucional i teoria de la ment). Els resultats mostren la importància dels tractaments psicològics orientats a treballar un estil de raonament precipitat i a millorar el processament d’informació relacionada amb el reconeixement emocional i les atribucions d’una sola causa.

2022-05-18T15:11:53+00:00